1. WordPress Meetup Zagreb

Dobrodošli na 1. WordPress Meetup Zagreb koji će se zadnji petak u siječnju održati u prostorijama CARNeta u Zagrebu, Josipa Marohnića 5. Meetup je namijenjen svim ljubiteljima WordPressa iz Hrvatske i regije.

Prijaviti se možete preko službene stranice na http://www.meetup.com/wordpress-croatia/events/158392322/

Raspored

17:30 — Okupljanje, upoznavanje, uvod

17:45 — WordPress na hrvatskom jeziku

WordPress je odavno lokaliziran na hrvatski jezik, a o izazovima lokalizacije govoriti će Jurica Zuanović, trenutni administrator lokalizirane verzije WordPressa. Kako se točno lokalizira WordPress, tema ili plugin? Možete li vi (i na koji način) pomoći daljnjoj lokalizaciji najpopularnijeg CMS-a na svijetu i zašto je lokalizacija važna? Pripremite bilježnice jer vrijeme za bilješke. O svemu vezano za lokalizaciju više ćete naučiti u ovom zanimljivom predavanju kojim otvaramo 1. WordPress Meetup Zagreb.

Jurica Zuanović

Jurica je zaljubljenik u WordPress s kojim radi od 2007. godine. Trenutno je administrator i voditelj lokalizacije WordPressa na Hrvatski jezik, čime se bavi već 4 godine. Freelancer, “wannabe” web developer, 3D dizajner/modelar, u slobodno vrijeme rekreativni biciklist, pivopija i ovisnik o filmovima i tv serijama, Jurica je prava osoba za bilo koje pitanje vezano uz lokalizaciju WordPressa, tema ili pluginova.

18:10 — Codeable — from a local freelancer to a global Startup

In his talk Tomaž will tell us a story about Codeable and how it came to be. In the time of need when he relocated to the least developed part of Slovenia he was forced to re-think his marketing and working approach because of the distance between him and his past clients. What is Codeable, how Codeable helps remote developers from around the world in changing the clients mindsets that it’s not the developer’s location that matters, it’s their communication and development skills. He will also speak on connections that Codeable has with the WordPress community. In this story about his life-changing journey, Tomaž will encourage us to make the changes to our lives as well. This talk is about the biggest challenges in development and fundraising a WP-centered product/startup.

Tomaž Zaman

Tomaž started his career as a (certified) TYPO3 integrator, making websites for a wide range of clients, from small, one man bands to educational and corporate, multi language and multi domain portals with hundreds of pages and editors. He’s a self-taught polyglot developer with 4 kids and a passion for skydiving.

18:35 — WordPress — framework za vaš sljedeći projekt

Svaki projekt, naravno, jest priča za sebe koja traži rješenja “po mjeri”. U ovom predavanju Goran će pokazati kako on koristi WordPress, ne više kao CMS/blog platformu, već kao framework za razvoj rješenja po mjeri. Brzina izrade, konačna cijena, fleksibilnost, web standardi, user friendly (RWD) sučelje za buduće korisnike i community nešto je što nema baš svaki CMS na svijetu i upravo tome WordPress može zahvaliti brojku od 20% svih web stranica na svijetu koje ga koriste. Znači li to da je WordPress sigurnosni rizik? Goran se s time ne slaže i to je još jedan mit koji će demistificirati u svom predavanju.

Goran Šerić

WordPress developer iz Splita, u koji se zaljubio odavno, a koristi ga intenzivno od kada je WordPress postao “punokrvan” CMS. Računalima se bavi od Commodorea 64, prvi Windowsi koje je koristio su 3.1, a od 1999. je (kako sam kaže) “navučen” na internet. Svoju tvrtku pokreće 2008. godine, a od 2010. se bavi isključivo WordPress developmentom. Goran u Splitu održava WordPress radionice.

19:00 — Moderan pristup WordPress developmentu

Kako razviti servis za tisuće korisnika koristeći WordPress kao platformu za razvoj? U svom predavanju Zoran će objasniti tehniku razvoja koju primjenjuje kod svih kompleksnijih projekata, te zašto je bolje pojedine funkcionalnosti razvijati kao pluginove. Osim toga, odgovoriti će i zašto je za dobro korisničko iskustvo važno neke funkcionalnosti stranice izdvojiti iz WordPressove administracije. Na primjeru projekta Informativa.hr (servis za ocjenjivanje objekata koji uređuju sami korisnici, a koji bi trebao biti aktivan tijekom siječnja) pokazati će kako su riješeni problemi poput rewrite url-ova ovisno o geolokaciji objekta, dodavanje objekata kroz frontend, like/dislike komentara, ocjenjivanje objekata i mnoštvo drugih funkcionalnosti.

Zoran Ugrina

Zoran nije tipičan developer već čovjek koji voli rješavati probleme. S programiranjem se prvi put susreo negdje oko 15. rođendana, a posljednjih 5 godina intenzivno radi u PHP-u i JavaScriptu (iako nije imun niti na ostale tehnologije). Nakon dvije godine intenzivnog rada s braćom Blagonić na različitim WordPress projektima suosnovao je Tailored Development — prvu hrvatsku agenciju specijaliziranu za WordPress, gdje je odgovoran za razvoj svih kompleksnijih WordPress projekata na kojima agencija radi.

19:30 — Druženje u Hypo centru

 

Prijaviti se možete preko službene stranice na http://www.meetup.com/wordpress-croatia/events/158392322/

2 Replies to “1. WordPress Meetup Zagreb”

  1. Odlična stvar. Već neko vrijeme tražim zajednice bazirane na Hrvatskom području ili barem EX-YU području ali teško se nalaze.

    Na ovaj meetup bi rado došao ali nažalost posao i udaljenost mi trenutno ne dopuštaju (radim do 16-17) :).

    Postoji li mogućnost da će meetup predavanja biti snimljena?

    1. Predavanja će biti snimljena i objavljena naknadno online na mod.carnet.hr. Javimo. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.