Održan 21. WordPress Meetup u Zagrebu

Iza nas je prvi ovogodišnji meetup, sveukupno 21. po redu. Također, ovo je bio prvi meetup održan van dosadašnje lokacije, uz još neke novitete organizatora. Probijanje leda bilo je mnogo lakše uz odlične domaćine HUB385, stoga im još jednom zahvaljujemo što su nas ugostili bez naknade i pokazali se velikim prijateljima naše WP zajednice. Zajedno s domaćinom, izrazito smo zadovoljni velikim odazivom, čiji “uzrok” pronalazimo u interesantnim temama koje su obradili naša trojica predavača.

Prije nego što nastavimo sa sažetkom predavanja, iskoristili bi prilikuda se zahvalimo našim sponzorima: Covideo i Infinum pobrinuli su se za grickalice, osvježenja i nagradne pakete, JetBrains, Polylang i WP Rocket osigurali su nam svoje licence koje smo podijelili sretnim dobitnicima, Netokracija nas je uvrstila u svoj kalendar događanja te tako pokrila dodatnu promociju, a Wolt Croatia je odlučio počastiti sve prisutne odličnim burgerima i quesadillama.

Hvala svima!

Nakon uvodnih riječi i pozdrava organizatora meetup je otvorio Krešimir Meze sa svojom temom E-Residency. Krešimir nam je uspješno približio opširnu temu otvaranja poduzeća u Estoniji preko E-Residency programa Republike Estonije, koji nerezidentima omogućava pristup javnim uslugama navedene države, neophodnima za otvaranje poduzeća. Tema je bila posebno zanimljiva freelancerima i digitalnim nomadima, sve popularnijim oblicima poslovanja. Krešimir kao veteran IT industrije i poduzetništva, predavanje je obogatio vlastitim iskustvima, a vjerujemo i da je neke od prisutnih potaknuo na otvaranje svoje firme u Estoniji.

Preuzmite prezentaciju E-Residency

Za developersku temu pobrinuo se Ivan Ružević, profesionalni web developer s više od 10 godina iskustva u dizajnu i developmentu, trenutno team lead WordPress Infinum tima. Ivan je s nama podijelio svoje “Ahaa trenutke” u cachiranju i korištenju WP Rocket cache plugina na primjerima decoupled WordPress-a i REST API ruta. U svojoj prezentaciju dotaknuo se samog pojma cachiranja, zašto moramo cachirati, koje vrste postoje i koji su procesi uključeni. Na realnim prikazima problema prikazao je rješenja pomoću WP Rocket plugina.

Preuzmite prezentaciju Napredni WP Rocket “Ahaa” trenuci

I ovog puta smo se potrudili pokriti što više relevantnih tema kako bi svatko pronašao nešto za sebe. UX Dizajner Andrija Prelec, trenutno lead dizajner u Specku i vlasnik PIXL agencije, pričao nam je o uklanjanju nepotrebnog vizualnog “cluttera”.

U takozvanom “decluttering procesu” uklanjanjem ili boljim pozicioniranjem vizualnih kompenenti i sadržaja smanjujemo kognitivni napor korisnika prilikom korištenja web stranice ili aplikacije, istovremeno pružajući ugodno korisničko iskustvo korištenja minimalno i optimalno dizajniranih sučelja. Andrija nas je kroz pozitivne i negativne primjere vodio kroz tehnike, metode i najbolje prakse decluttering procesa.

Preuzmite prezentaciju Remove the clutter

Po završetku predavanja, izvučeni su sretni dobitnici licenci i poklon paketa sponzora, a dodatan boost druženju i networkingu dali su fenomenalni burgeri i quesadille, omogućeni od strane Wolt Croatia.

Kako bi održali dosadašnji kontinuitet (svaka 2 mjeseca), sljedeći meetup održat će se krajem ožujka. Domaćin meetupa biti će Infinum, a za točan datum, najavu predavača i tema pratite našu web stranicu, Facebook grupu, Twitter profil i GitHub.

Ukoliko se želite uključiti u rad Hrvatske WordPress zajednice (organizacija, predavanja ili razvoj nove wpcroatia stranice), pridružite nam se na slack kanalu, javite se organizatorima preko meetup.com  ili na email adrese organizatora: DenisGoran.

Vidimo se u ožujku!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.