Česta pitanja

Da li se prilikom odabira naziva domene smiju koristiti dijakritički znakovi?

Da, prilikom odabira naziva domene smiju se koristiti dijakritički znakovi.


Postoji li jednostavan način za prebacivanje pod-stranice na novu originalnu domenu? Koji plug-in koristiti?

Od besplatnih pluginova koje možete korstiti za to najpoznatiji su All-in-One WP Migration, Duplicator, Akeeba Backup for WordPress, WP Clone. Od komercijalnih najpoznatiji su Backup Buddy, UpdraftPlus.


Postoji li način da se sadržaj stare web stranice preusmjeri na novu domenu, a da se pritom ne izgubi statistika o posjećenosti?

Novu domenu treba postaviti kao glavnu i na staroj domeni treba napraviti 301 redirect za sve objave i stranice. Prijavite novu domenu i njen sitemap na Google Search Console i pustite da Google indeksira. Pratite ako Google prijavi problem s indeksiranjem i sukladno ga otklonite.


Kako grupno uređivati fotografije na istu dimenziju unutar WooCommerc plug-ina?

Trebate promijeniti veličine slika proizvoda u WooCommerce ->Proizvodi -> Prikaz, spremiti nove postavke i nakon toga regenerirati slike s pluginom Regenerate thumbnails.


Kako povezati ERP knjigovodstveni sustav s WooCommerc pluginom zbog lakšeg dohvata podataka i praćenja robnih zaliha?

Najbolje je odabrati ERP koji već ima plugin za WooCommerce ili kvalitetan API koji omogućuje povezivanje ova dva sustava.


Koji plug-in koristiti za izradu B2B i B2C web trgovine?

Od poznatijih pluginova za tu namjenu tu su Dokan Multivendor Marketplace, WC Vendors i Product Vendors WooCommerce.


Koji je najbolji Payment gateway za povezivanje s WordPress WooCommerce pluginom?

Koliko nam je poznato trenutno postoje gotova WooCommerce integracijska riješenja za WSPay, CorvusPay, T-Com PayWay, PencePay, e-ToMiTreba (Raiffesen Banka), i AgentCASH.


Koji su najbolji WooCommerce pluginovi za korištenje kupona i vaučera prilikom naplate?

Od poznatijih pluginova za kupone i vaučere tu su WooCommerce Free Gift Coupons, WooCommerce Smart Coupons, WooCommerce Free Gift, YITH WooCommerce Gift Cards Pro.


Koji je najbolji hosting za WordPress?

Na brzinu hostinga svakako utječe i lokacija servera pa bi ju trebalo izabrati u području iz kojeg predviđate da ćete imati najviše posjetitelja, npr. u EU ako će posjetitelja biti najviše iz EU. Imajte na umu da ćete kad-tad trebat i podršku zbog nekog problema, pa je lakše sporazumjeti se na vlastitiom jeziku i podrškom koja radi u istoj vremenskoj zoni nego nekom koja je u drugoj vremenskoj zoni. Takođe na internetu ljudi generalno preporučuju izbjegavati usluge hosting kompanije koje su dio EIG-a https://en.wikipedia.org/wiki/Endurance_International_Group#Subsidiary_brands


Kako odabrati najbolji hosting paket za stranicu izrađenu na WordPress platformi, na koje stavke posebno paziti i po čemu odabrati najbolju opciju?

Treba obratiti pozornos na namjenu web-stranice, količinu podataka koju će web-stranica sadržavati, npr. veliki i česti broj objava, proizvoda ako je eCommerce, veliki broj slika i audio/video materijala. Također treba paziti i na posjećenost web-stranice ako to nije nova web-stranica. Nakon toga važne su opcije backupa, opcija staging web-stranice, SSL, i ako je potreno CDN-a.


Kako podesiti prikaz željene domene prilikom učitavanja stranice?

Kod promjene domene potrebno je tu informaciju ažurirati i u WordPressu, Postavke -> Općenito, i promjeniti “Adresa WordPressa (URL)” i “Adresa web-stranice(URL)”. Ako to nije moguće trebate u wp-configu dodati define(‘WP_HOME’,’http://example.com’); define(‘WP_SITEURL’,’http://example.com’); (svako u zasebni red). Moguće je da ćete trebati domenu promjeniti u bazi podataka, to možete obaviti ovom odličnom i jednostavnom skriptom https://interconnectit.com/products/search-and-replace-for-wordpress-databases/


Na koji način uspješno odraditi migraciju web stranice s jednog hostinga na drugi?

Od besplatnih pluginova koje možete korstiti za to najpoznatiji su All-in-One WP Migration, Duplicator, Akeeba Backup for WordPress, WP Clone. Od komercijalnih najpoznatiji su Backup Buddy, UpdraftPlus. Ako ćete to ručno raditi, potrebno je kopirat cijelu instalaciju sa starog hosting na novi, napraviti export baze podataka sa starog hostinga i zatim napraviti import baze podataka na novi hosting.


Koji je najbolji hosting paket za WordPress stranicu koja će imati veliki broj posjetitelja?

Za stranicu s velikim brojem posjetitelja svakako nije shared hosting. Bolja opcija je managed hosting, VPS ili managed VPS ili dedicated.


Koji su najbolji WordPress pluginovi za prikaz kalendara na webu?

Od poznatiji pluginova za prikaz kalendara tu su Events Manager, The Events Calendar, Google Calendar Events, My Calendar, Sugar Events Calendar, Calendarize.it.


Na koji način preusmjeriti korisnika iz nekog drugog jezičnog područja po IP adresi na pravu sletnu stranicu prema jeziku koji korisnik koristi?

Pri korištenju WMPL-a za višejezničnost možete koristiti ovaj plugin https://github.com/khromov/wp-wpml-geoip-browser-language-redirect, koji vam omogućuje redirektanje koristeći GeoIP database (MaxMind).


Koji je najbolji WordPress plug-in za download datoteka i prikupljanje leadova?

Od besplatnih pluginova WPForms ima već ugrađenu tu opciju, dok Contact Form 7 zahtjeva dodavanje koda https://contactform7.com/redirecting-to-another-url-after-submissions/ ili plugin https://wordpress.org/plugins/contact-form-7-success-page-redirects/


Postoji li alternativni plug-in za praćenje statistike posjećenosti web stranice (osim Google Analyticsa)?

Neke od alternativa Google Analiticsu su Piwik analytics, Clicky i Count per Day.


Koji je najbolji WordPress plug-in za masovni download datoteka sa web stranice?

Plugin Easy Digital Downloads je odličan za tu namjenu.


Koji je najbolji plug-in za optimizaciju web stranice koja se sporo učitava?

Ima dosta dobrih pluginova koji vam mogu pomoći u optimizaciji web-strancie, kao što su WP Fastest Cache, W3 Total Cache, WP Rocket, Autoptimize.

Slike su najčešći uzročnik sporosti i veličine web-stranice u MB. Prvo bi trebali optimizirati dimenzije vaših slika, a zatim optimzirati njihovu veličinu s nekim od pluginova ili online servisa.

Autoptimize ima najbolju opciju za micanje kritičnog css-a iz render path-a. Ali stvar nije automatska.

Prvo treba identificirati above-the-fold css, i onda ga staviti inline. Ali to je najbolje raditi stranicu po stranicu koristeći opciju “Inline and Defer CSS?”, a ne site-wide, kako predlaže Autoptimize.

Nakon toga idu minifikacija i spajanje stylesheetsa i js-a. I testiranje da li rade pluginovi nakon toga.

Jasno, najveći dobitak je u optimizaciji slika i olakšavanju ukupne veličine stranica.

Onda još keširanje, zipanje, cdn, par sitnih optimizacija, i stranica leti.


Koji je najbolji WordPress plug-in za prikaz Word i PDF datoteka u folderima i podfolderima?

Plugin File Away vam to omogućuje.


Koji je najbolji WordPress plugin za kreiranje kvizova ili testova?

Od besplatnih pluginova, gledajući po ocjenama dobri su Wp-Pro-Quiz, Quiz And Survey Master, SlickQuiz, mTouch Quiz i Watu Quiz. Od komercijalnih pogledajte WP Quiz Pro, Sliding Quiz, WordPress Viral Quiz – BuzzFeed Quiz Builder, Thrive Quiz Builder.


Koji je najbolji WordPress plugin za live streaming na web stranici?

Ne znamo za najbolji, ali možete pokušati s ova dva plugina WP Stream Player i Shoutcast Icecast HTML5 Radio Player.


Kako zaštititi web stranicu koja omogućuje korisnički log-in od spamova?

Od pluginova s dobrim ocjenama možemo preporučiti plugin Invisible reCaptcha for WordPress. Ako imate contact form 7 onda vam nije potreban dodatni plugin. Samo ubacite Googleve kljuceve i aktivirajte google recaptcha, i ubacite shortcode u formu.


Koji je najbolji plugin za praćenje statistike posjećenosti web stranice?

Za praćenje Google Analytics nije vam potreban plugin, ali ako želite, prema ocjenama možemo preporučiti plugin Google Analytics for WordPress by MonsterInsights, Slimstat Analytics, Google Analytics Dashboard for WP (GADWP).


Kako u WordPressu integrirati slider plugin?

Slideri imaju upute za ugradnju njihovog koda u templateove, i shortcodove kojima možete ugraditi slidere na želje strancie pa čak i u templateove koristeći <?php echo do_shortcode(“[shortcode]”); ?>.


Koji plug-in za WordPress omogućuje korisnicima upload fotografija s kratkim opisom?

Od besplatnih pluginova, gledajući po ocjenama dobri su Frontend Uploader, User Post Gallery – UPG.


Kako ispravno izbrisati plug-in i sve popratne dokumente i podatke iz WP administracije?

U administraciji otvorite izbornik Plugins, gdje trebate prvo deaktivirati plugin i zatim ga možete obrisati. Ako se dogodi nekakva greška, i nije moguće obrisati plugin direktno iz administratorskog sučelja, spoite se SFTP-om na svoj hostingi u mapi “wp-content/plugins” pronađite plugind koji se nije dao obrisati i manualno ga obrišite. Također može se dogoditi da plugin nakon brisanja ostavi svoje podatke u bazi podataka. Njih možete obrisati s koristeći pluginove Advanced Database Cleaner, Plugins Garbage Collector, Clean Options.


Kako u WordPressu podesiti prikaz odbrojavanja do nekog eventa?

Od besplatnih pluginova, gledajući po ocjenama dobri su Magee Shortcodes, VC Countdown Timer.


Koji su potencijalni razlozi zašto ne radi automatsko slanje e-mail poruka?

Potencijalni uzročnici su JSminify u CloudFlareu i Caching pluginu.


Na koji način u WordPress administraciji kreirati event, a da se automatski nakon završetka eventa objava više ne prikazuje na web stranici?

Za navedene potrebe možete upotrijebiti plugin Post Expirator


Koji je najbolji WordPress booking plugin?

Od besplatnih pluginova, gledajući po ocjenama dobri je Booking Calendar. Od komercijalnih možemo preporučiti Bookly Booking Plugin – Responsive Appointment Booking and Scheduling, WP Booking System.


Kako integrirati loyalty program na WooCommerce za skupljanje bodova i postoji li plugin za besplatan poklon kupcu za kupnju iznad xy kuna?

Od poznatijih pluginova za kupone i vaučere tu su WooCommerce Free Gift Coupons, WooCommerce Smart Coupons, WooCommerce Free Gift, YITH WooCommerce Gift Cards Pro.


Koji su najbolji online tutoriali za početnike na temu Kako izraditi web stranicu u WordPressu?

Od resursa za učenje preporučamo knjige Building WordPress Themes from Scratch by Joe Casabona, Professional WordPress: Design and Development by Brad Williams, i Lynda WordPress tutoriale.


Koji je najbolji WordPress plug-in za izradu dvojezične web trgovine?

Jedan od najbolji pluginova za višejezičnost svakako je WPML. Osim njega treba uzeti u obziri Polylang, qTranslate X.


Kako u WordPress administraciji izbrisati fotografiju iz objavljenog posta?

Kako bi obrisali sliku is objavljenog posta, potreno je otvorit post u editoru, kliknuti na željenu sliku, pojaviti će se alatna traka u kojoj trebate kliknuti ikonu “X” kako bi obrisali sliku. Ako se nakon klika na sliku ne pojavi alatna traka, sliku možete obrisati tako da se prebacite u tekstulano uređivanje posta klikom na karticu “Text (Tekst)”, pronađete željenu sliku i obrišete HTML tag u kojem se lika nalazi, npr: “<img class=”alignleft size-medium wp-image-1705″ src=”https://localhost.local/wp-content/uploads/2016/07/Help_500-300×217.gif” alt=”” width=”300″ height=”217″ />”


Koji je najbolji WordPress plug-in za zaštitu web stranice?

Uz obavezni backup cijele web-stranice i Two-factor authentication, možemo preporučiti sigurnosne pluginove iThemes Security, Wordfence, All In One WP Security & Firewall.


Koji su najčešći razlozi iz kojih nismo u mogućnosti pristupiti admin sučelju WordPressa i kako to riješiti?

Najčešći razlozi zbog kojih nije moguće pristupiti WordPress administraciji je greška u kodu teme ili plugina koji nisu kompatibilni s drugim pluginovima. Ako dođe do toga, potrebno je spojiti se na server putem SFTP-a, ako je problem u plguinu, preimenovati folder tog plugina i tako ga isključili za WordPress, ili preimenovati folder “plugins” koji sadrži sve pluginove. Ako je problem u temi, potrebno je preimenovati folder od teme koju koristitie i WordPress će se prebaciti na jednu od osnovnih Twenty tema.


Kako u WordPress administraciji podesiti kategorije i potkategorije za web stranicu?

Ako trebate lijepo prikazati foldere i subfoldere s njihovim sadržaje na web-stranici, možete koristiti plugin File Away.


Koji su najčešći razlozi rušenja web stranice i kako ih otkloniti?

Najčešći razlozi rušenja web-stranice mogu biti prekoračenje dozovljenih reursa vašeg hostinga, nekompatibilnost pluginova, problem s podrškom za odrečene inačice PHP-a, problem s bazom podataka.


Što učiniti kada Wordfence javlja da je poruku o „pokušaju upada” na web stranicu? Kako izvršiti sigurnosnu provjeru i zaštititi stranicu?

Ponekad Wordfence lažno prijavljuje probleme, stoga prvo trebate prvo provjeriti jeli prijavljuje vašu IP adresu. Ako IP adresa nije vaša, možete blokirati IP adresu s kojeg je došao napada, ili čak cijeli network.


Kako uspješno optimizirati sadržaj na web stranici i koji plugin koristiti?

U optimizaciji sadržaja na stranici može vam pomoći jedan od SEO pluginova. Najpopularniji su All in One SEO Pack, Yoast SEO i The SEO Framework. Pluginovi neće sve napraviti za vas, stoga je potrebno ispravno strukturirati sadržaj paragrafima, H1-H6 zaglavljima za naslov i podnaslove s ključnim riječima u sadržaju. Postaviti slike optimizirane po pitanju dimenzija i veličine, alt tagova. Strukturirati linkove s kratkim opisom i ključnom riječju.


Koji je najbolji WordPress plug-in za optimizaciju web stranice po pitanju brzine učitavanja?

Ima dosta dobrih pluginova koji vam mogu pomoći u optimizaciji web-stranice, kao što su WP Fastest Cache, W3 Total Cache, WP Rocket, Autoptimize.


Koji je najbolji WordPress plug-in za optimizaciju web stranice s web trgovinom, po pitanju brzine učitavanja? Naime na stranici su česte izmjene sadržaja i artikala…

Ima dosta dobrih pluginova koji vam mogu pomoći u optimizaciji web-stranice, kao što su WP Fastest Cache, W3 Total Cache, WP Rocket, Autoptimize.


Koji je najbolji WordPress plug-in za optimizaciju web stranice po pitanju brzine učitavanja, ako je poruka na speed site testu sljedeća: Leverage browser caching?

Ima dosta dobrih pluginova koji vam mogu pomoći u optimizaciji web-stranice, kao što su WP Fastest Cache, W3 Total Cache, WP Rocket, Autoptimize.


Koja su osnovna pravila korištenja WordPress tema po pitanju licenci, a za izradu više web stranica?

Teme kupljene na ThemeForestu koriste dvije licence, Regular License Extended License. Glavna razlika između njih je da korištenjem Regular License u vašem krajnjem proizvodu ne možete naplatiti temu, dok korištenjem Extended License možete uključiti trošak teme u svoju temu.


Koje su besplatne top WordPress teme za izradu web stranice Beauty salona?

Teme za tako specifične potrebe je teško preporučiti. Možete pokušati tražiti s upitom “wordpress free themes beauty” ili tražiti liste tema slične ovoj http://www.wpbeginner.com/showcase/best-free-wordpress-blog-themes/


Koji je najbolji WordPress plug-in za update glavne i child teme, a da se pritom ne izgube podaci i fajlovi?

Za tu potrebu možete koristiti Easy Theme and Plugin Upgrades plugin koji će prije ažuriranja napraviti backup tema i pluginova kako ne bi izgubili svoje podatke, ili lakše vratili na prijašnje stanje ako se pojave problemi.


Koji su top WordPress pluginovi za prikaz vremenske prognoze na web stranici?

Od besplatnih plugnova za vremensku prognozu možete pogledati https://wordpress.org/plugins/awesome-weather/, dok od komercijalnih pluginova za vremensku prognozu pogledajte https://halgatewood.com/downloads/awesome-weather-widget-pro, https://codecanyon.net/item/astero-wordpress-weather-plugin/9473087, https://codecanyon.net/item/weather-simple-wordpress-shortcode-widget/5458355.


Koja je top Premium WordPress tema za izradu web oglasnika?

Jedan od članova naše FB grupe je predložio Jobify – The Most Popular WordPress Job Board Theme i Listify – WordPress Directory Theme.


Da li upotreba veće količine widgeta utječe na funkcioniranje web stranice?

Ovo ovisi što je u widgetima. Nije isto ako je plain html (tekst, linkovi, slike) ili widgete sa sliderom/carouselom, related posts, share/social điđe i sl.


Kako na ispravan način reinstalirati WordPress, a da se pritom ne izgube podaci, fajlovi i postavke?

Prije reinstalacije WordPressa svakako bi prvo trebali napraviti kompletni backup s jednim od backup pluginova za svaki slučaj. Nakon toga napravite izvoz/export cijelog sadržaja (postovi, stranice, media), a ako imate puno korisnika napravite izvoz/export i njihovi podataka s jednim od pluginova. Nakon toga preuzmite/downloadajte folder “wp-content” na svoje računalo koristeći SFTP program. Sljedeći korak je obrisati staru instalaciju WordPressa i bazu podataka koja je korištena, ili ju samo isprazniti odabirom svih tablica i naredbom “Drop”. Ako ste obrisali staru bazu podataka, napravite novu, uploadajte WordPress instalaciju na server i pokrenite instalaciju. Nakon završetka instalacije na svojem računalu otvorite folder “wp-content” koji ste ranije skinuli i sve što se nalazi u tom folderu sa FTP programom uploadajte u “wp-content” folder na serveru. Sljedeći korak je uvoz sadržaja, otvirte “Alati > Uvoz (Tools > Import)”, WordPress će instalirati plugin za uvoz podataka. Nakon toga će se otvoriti ekran sa opcijama za uvoz XML datoteke koju smo preuzeli u prvom koraku, odaberte ju i uvezite. Na sljedećem ekranu odaberite želite li sav sadržaj dodijeliti jednom korisniku ili ako ne odaberete ništa WordPress će uvesti sve autore sadržaja. Također trebate odabrati “Imoprt Attachments/Uvezi Privitke” kako bi WordPress ispravno uvezao sve medijske zapise iz “/wp-content/uploads/” foldera u Medijsku zbirku. Nakon što se završi ovaj proces, aktivirajte željenu temu i svaki polugin pojedinačno, kako bi vidjeli ako vam koji plugin stvara probleme.


Kako koristiti CSS uređivač u WordPress administraciji za promjenu boje teksta?

Ako koristite child temu/pod-temu CSS možete dodati klikom na admin izbornik “Appearance > Editor / Izgled > Prilagodi” gdje će vam automatski otvoriti CSS datoteku child teme/pod-teme i gdje možete dodati svoj CSS. Ako ne koristite child temu/pod-temu ili ako želite vidjeti promjene uživo dok ih dodajte upotrijebite admin izbornik “Appearance > Editor / Izgled > Prilagodi” i lijevoj bočnoj traci pronađite izbornik “Additional CSS / Dodatni CSS”, kliknite i otvoriti će se okvir u koji možete upisati svoj CSS i uživo vidjeti promjene.


Kako kreirati Google API KEY i gdje unutar WordPress administracije ubaciti isti kako bi se na web stranici prikazala Google karta?

Za generiranje Google Maps API Key otvorite ovu stranicu i pratite upute https://developers.google.com/maps/documentation/javascript/get-api-key. Neke teme i pluginovi već imaju opciju/polje gdje možete upisati Google Maps API Key i tamo ga unesite. Ako takva opcija ne postoji, Google Maps API Key upišite u kod koji ste dobili za ugradnju u web-stranicu, koji obično izgleda ovako: <script src=”//maps.googleapis.com/maps/api/js?v=3.exp&key=XXXXXXXXX”></script>


Na koji način povezati sustav rezervacija na web strabnici s booking.com?

Korisnici na našoj Facebook WordPress grupi preporučuju http://virtual-sales-office.com/en/ i https://rentl.io/


Koji je najbolji WordPress plug-in za meta tag opise?

Za meta tagove svakako koristite jedan od SEO pluginova, kao što su Yoast SEO ili All in One SEO Pack. Nakon promjene meta tagova, u Google Webmaster Tools, u opciji Search Consoleu pokrenite “Fetch as Google” kako bi Google indeksirao promjene na vašoj stranici.


Zašto je važno prije svakog updatea raditi backup sadržaja?

Izrada backupa prije svakog ažuriranja ili nadogradnje WordPress instalacije omogućuje vam povratak na prethodno stanje u slučaju problema s nekompatibilnosti pluginova ili tema.


Na koji način u WordPres administraciji ispravno podesiti željenu širinu tablice u postu, koristeći CSS uređivač?

Ako imate problema s željenom širinom tablice, dodajte CSS atribut “display: inline !important;”


Kako pomoću WordPress platforme izraditi web stranicu za usporedbu cijena na tržištu?

Web-stranicu za usporedbu cijena na tržištu možte napraviti s već gotivima temama za tu namjenu ili pluginovima koji dodaju tu funkcionalnost. Pošto je tema opširna najbolje je tražiti “wordpress price comparison website”, “wordpress price comparison theme” ili “wordpress price comparison plugin”.


Kako kreirati iOS ili Android mobilnu aplikaciju za WordPress stranicu?

Članovi naše Facebook WordPress zajednice preporučuju http://androapp.mobi/ i https://apppresser.com/


Kako ispravno podesiti eksterne linkove da vode na landing page, a ne na naslovnicu?

Provjerite da su u Settings > General postavke “WordPress Address (URL)” i “Site Address (URL)” iste, i provjerite kako ste postavili Settings > Permalinks.


Već nekoliko dana mi stiže poruka da moj sajt prekoračuje ograničenja. Nadogradio sam paket na veći ali situacija se nije promijenila. Kako riješiti ovo?

Najčešći razlozi budu da ili neki plugin(ovi)/neka skripta u pozadini neprestano vrti background procese (npr. cron procesi) ili web.stranicu posjećuje dosta “bad bot-ova”. Za to je ipak potrebna detaljnija analiza logova i procesa (preko cPanel-a).


Ako mi google indeksira neki stari page ili link koji je sad obrisan,kako ga ukloniti?

Ako je stranica obrisana, znači da se usmjerava na 404 stranicu. Ako je sve složeno kako treba. Dakle s vremenom će sama nestati s Google-a.

Ipak, bolje rješenje, i preporučljivo kada god je to moguće, je napraviti 301 preusmjeravanje obrisane stranice na neku koja je zamjenska, relevantna, ili barem na naslovnicu (ali na naslovnicu što rijeđe, jer ako ih puno ide tamo, google-u je to svejedno “soft” 404.).

Još jedna od neloših solucija je ipak pustiti da ide na 404 stranicu, ali da ta stranica ima smisla, i da na pravi način zalutale posjetitelje usmjeri što bliže onome što bi ih moglo zanimati.


Imam instaliran plugin koji sam customizirao (mijenjao dijelove koda kako bi mi se plugin maksimalno uklopio u dizajn i pružio ono što želim). Sad ne smijem updateati taj plugin jer gubim sve promjene i moram ih opet ručno unositi. Postoji li kakav način da se napravi child-plugin?

Ako plugin nema odgovarajuće hook-ove i filtere, onda ili dodajte svoje izmjene u novu verziju plugina ili napravite svoj plugin s željenim funkcionalnostima i izgledom.


Imam situaciju gdje na jednoj wordpress instalaciji moram prikazati postove iz druge wordpress instalacije kako nebi korisnik trebao kreirati duple postove. Zanima me postoji li neki plugin ili rjesenje za to? Valja napomenuti da webovi nisu u multisiteu.

Kako bi postove s jedne WordPresss instalacije prikazali na drugoj WordPress instalacija možete koristitit pluginove poput https://wordpress.org/plugins/feedwordpress/ i https://codecanyon.net/item/scrapes-web-scraper-plugin-for-wordpress/18918857


Zašto se prestao prikazivati VC? Tema je Jupiter zadnja verzija.

Plugin Visual Composer zna imati problema s manjkom dostupne memorije. Stoga svakako podignite PHP postavku “memory_limit” na minimalno 96MB. Ako i dalje imate problema, pokušajte sa brisanje cache-a, uključite maximalan error reporting i debug na php/wp nivou, i gledaj browser konzolu. Često se dogodi da admin-ajax.php ne uspije učitati sve potrebne resurse zbog nekog razloga, i ako se to dogodi taj problem možete vidjeti u browser konzoli, i sukladno tome googlati riješenje problema ili kontaktirati autora teme/plugina.